FRAME CHALLENGE

“Stalen framebouwers zijn kunstenaars.”
Door: Pieter van der Meer

Tussen alle carbonframes op de Bike MOTION beurs werd de prijsuitreiking van de Frame Challenge een viering van het stalen frame. In de door blueOn bike georganiseerde Frame Challenge lieten acht Nederlandse framebouwers hun liefde voor staal en handwerk zien. De vakjury koos het frame van Patrick Uijl van Blacksmith als winnaar. De ‘Reynolds aanmoedigingsprijs’ ging naar ISW Naaldwijk. De publieksprijs ging tijdens de Zesdaagse van Rotterdam naar Alex de kraker van St Joris Cycles.

Met het organiseren van de Frame Challenge wil blueOn bike de framebouwers en de liefhebbers dichter bij elkaar brengen om samen de liefde voor het handwerk en staal met het publiek te delen. Op vrijdag 11 oktober werd het resultaat van maanden hard werken door de bouwers zichtbaar tijdens de Bike MOTION. De acht bouwers waren met lichte spanning naar Utrecht gekomen, want welke bouwer zou met zijn frame tot ‘Best in competition’ worden gekozen?

Acht framebouwers, acht categorieën
Eerder had de vakjury alle frames beoordeeld toen er nog geen lak op zat, en werd er dieper in gegaan op de motivatie en werkwijze achter elk frame. Vanaf het eerste begin werd al duidelijk dat het erg lastig zou worden een winnaar aan te wijzen. Elke bouwer zou eigenlijk in een andere categorie vallen. De opdracht was: maak met de set Reynolds buizen een koersframe voor iemand op maat. Dat zou door een raceframespecialist als Herman Braun natuurlijk een andere invulling krijgen dan door bijvoorbeeld Elian Cycles, die zich vooral specialiseert in lifestyle fietsen. In de resultaten is dit duidelijk terug te zien, Elian zijn koersframe met 20” wielen is moeilijk te vergelijken met de racer van Herman Braun.

Juist dit is de kracht van de competitie. Het toont de diversiteit aan mogelijkheden die je met een zelfde set stalen buizen hebt aan de liefhebbers. De Frame Challenge biedt een podium voor de framebouwers om zich te tonen, daarna is het aan de liefhebber om de ambachtsman te kiezen die het best bij hem of haar past. Samen zullen zij vele keuzes moeten maken, van materiaal tot geometrie en de kleurstelling. Elke keer zal daar een uniek kindje/frame geboren worden. Een stalen frame, op maat, met de hand en met veel liefde gemaakt doe je nooit meer weg.

De winnaar
Met veel liefde en op het scherpst van de snede werd er door de vakjury gediscussieerd over het hoge niveau van alle bouwers. Ondanks de verschillende specialiteiten van de framebouwers had de vakjury de moeilijke taak om een ‘Best in Competition’ bekend te maken. De bekendmaking van die winnaar werd tot het allerlaatste moment bewaard. Het werd een viering van het stalen frame. Alle bouwers en hun frames werden gepresenteerd. De vakjury gaf gelijk al een tipje van hun commentaar weg. De jury bestond uit: Wim van der Kaaij (RIH), Jan Willem Marchal (Cycleyou), Peter Serier, Jan Derksen en Keith Noronha (Reynolds). Wim van der Kaaij van het fameuze RIH reikte de prijzen uit. De aanmoedigingsprijs was voor de ISW Naaldwijk, waar scholieren metaaltechniek het vak van stalen frames bouwen wordt geleerd. De ‘Best in Competition’ prijs ging naar Patrick Uyl van Blacksmith uit Apeldoorn. “Ik ben gewoon echt blij met deze prijs”, zei hij met het winnende frame in zijn hand. “Met alle moeite en uren die hier in is gaan zitten is dit natuurlijk een hele mooie waardering. En dan ook nog uit handen van deze jury, dat zijn best wel grote namen.”

Keith Noronha is een bekende van hem, want hij werkt veel samen met buizenfabrikant Reynolds. Noronha was ook als speciale gast aanwezig, omdat Reynolds de buizensets had gesponsord voor de Frame Challenge. Voor de managing director van het Britse bedrijf was de Frame Challenge een bewijs dat staal nog altijd leeft onder de Nederlandse bouwers en liefhebbers. “Veel mensen denken dat staal iets ouds is, maar met één buizenset heb je zoveel mogelijkheden.” Dat bleek ook wel uit de totaal uiteenlopende frames die de deelnemers hadden gemaakt. “Deze Frame Challenge laat zien dat de ervaren mannen niet voor niks jarenlang tegen de stroom in gevochten hebben voor hun liefde voor staal en dat jonge bouwers nog steeds interesse hebben in het vak van staalbouwen. Dat vraagt wel speciale vaardigheden. Een framebouwer heeft de keuze uit 2000 soorten buizen. Met dezelfde buizen kan de bouwer ook nog eens zijn eigen idee aan het frame geven. Hij is eigenlijk een kunstenaar. Deze stalen frames kun je zo aan de muur ophangen.”

Op naar de tweede editie van de Frame Challenge.