De Muur magazine De Muur magazine De Muur magazine De Muur magazine De Muur magazine

DE MUUR MAGAZINE

Elk wielervoorjaar zit vol verhalen. Een nieuwe lente brengt de sfeer, spanning en sensatie waar elke wielerliefhebber telkens weer zijn gading vindt.


‘De fan proeft de opwindende mogelijkheid dat alles zou kunnen veranderen, maar voelt ook de geruststellende wetenschap dat bijna alles toch weer hetzelfde blijft,’ weet Frank Heinen. Hij ging op zoek naar het waarom van de vlinders rond zíjn pedalen, schreef een ‘onbeholpen liefdesverklaring’ en het wielerseizoen 2017 was officieel geopend.

Voorjaarsverhalen.

We staan voor de laatste maart- en aprilklassiekers van Tom Boonen, die je zou moeten ‘klonen’ – aldus ‘onze’ Vlaamse dichter Willie Verhegghe. Wiep Idzenga reconstrueert met onder anderen Boonens ploegleider Patrick Lefevere de bizarre ontknoping van Parijs-Roubaix 1996, met drie renners van Mapei op het podium. Nando Boers praat met John Degenkolb urenlang over het even dramatische als traumatische trainingsongeluk in februari 2016; over wat daarna kwam, en over zoveel meer. Jeroen Wielaert stak de thermometer in Antwerpen om te peilen of en hoe de nieuwe startplaats van De Ronde met flandriens en Vlaanderen verbonden is.


En omdat niets zo onvoorspelbaar is als het voorspelbare: soms fietst er toch iemand dwars tussen alle verwachtingen door. Ruurd Edens sprak met dé sensatie van voorjaar 1972, met wielerartiest/equilibrist Hubert Hutsebaut. Of: wat maakte het voorjaar van 1974 zo onmetelijk afwijkend – léés Herman Chevrolet. Ooit gehoord van ‘Shvarts’, de Russische Jood die wielrenner was onder Josef Stalin? Erik Brouwer volgde zijn fascinaties en schilderde een ongekend vergezicht.


Klassiek voorjaar gedaan, vanaf 5 mei zijn alle ogen gericht op de honderdste editie van de Giro d’Italia, met oranjeroze perspectieven voor het Nederlandse trio Steven Kruijswijk, Tom Dumoulin en Bauke Mollema. Bart Jungmann bladert in zijn Giro-album vol herinneringen en legt vast een volgend plakboek klaar voor nog meer fraais. Italië is ook het land van de Gios-fietsen; reden voor een bedevaart om de paar jaar van liefhebbers naar een fietswinkel in Volpiano. Alex van der Hulst reisde met hen mee.


En dan staat deze lente verder in het teken van Lance, The Rockopera – Sint Willebrord Sessies, Volume II. In deze Muur een introductie van cd, boek en foto’s, een monumentale productie recht uit het hart, die vanaf zin één smaakt naar het hele verhaal


Kortom, een Muur die naadloos past op de verwachtingen van ook deze nieuwe lente.


John Kroon, Peter Ouwerkerk, Mart Smeets, Bert Wagendorp


 


DE MUUR MAGAZINE

€ 12,50


Specificaties

Auteur: Diversen
Soort: Literair magazine
Afmetingen: 150x15x240 mm
Druk: 1
Taal: Nederlands

Twitter