Il Lombardia Il Lombardia Il Lombardia Il Lombardia

IL LOMBARDIA

Een liefdes verklaring aan de klassieker van de vallende bladeren. ll Lombardia van de makers Johannes Sigmond & Robert Jan van Noort, is een documentaire over de najaarsklassieker Giro di Lombardia. Een vijf jaar durend project met als de ambitie om de ziel van deze enorm zware wedstrijd in beeld te brengen.

ROBERT GESINK   |  JOHNNY HOOGERLAND  |  JO DE ROO
PAOLO BETTINI  |  KARSTEN KROON  |   MICHAEL BOOGERD
ANGELO ZOMEGNAN

Als de lucht zich begint te vullen met de zware geur van de herfst, wordt de laatste zware wielerklassieker van het seizoen gereden. De eerste bladeren vallen  en onvermijdelijke regenbuien kondigen zich aan in het heuvellandschap van Noord-Italië. Renners én volgers maken zich op voor het dramatische slotakkoord van het wielerseizoen: de Ronde van Lombardije.

Pittige beklimmingen, talloze haarspeldbochten en stijgingspercentages tot 17 procent. Een meer dan waardige afsluiter van het seizoen, die ook bekend staat als de Ronde van de Vallende Bladeren. Al meer dan honderd jaar lang is de Ronde van Lombardije een wedstrijd die tot de verbeelding spreekt. Italiaanse  wielerhelden als Bartali, Coppi en Moser beklommen hier het hoogste podium. Maar ook grootheden als Merckx, Hinault, en Kelly prijken op de erelijst.

Jo de Roo
De editie van 1962 staat bekend als de meest zware uitgave van de koers en werd gewonnen door de Nederlander Jo de Roo. Nog steeds trekken ieder jaar Nederlandse wielrenners naar het Comomeer om deel uit te maken van de wielertraditie... én om er te winnen. Tevergeefs dacht De Roo jarenlang dat Michael Boogerd de ronde zou winnen. Maar volgens de oude meester is er nu zoveel Nederlands talent dat het slechts een kwestie van tijd is dat er weer een Hollander wint. ‘Als het nu niet lukt met die mannen, dan lukt het nooit niet’.

Vijf jaar lang...
Slechts met één simpele camera trokken regisseur Johannes Sigmond en producer Robert Jan van Noort van 2006 tot en met 2010 naar Il Lombardia, zoals de Italianen haar noemen. Ze spraken met Nederlandse deelnemers van nu en helden van vroeger, bezochten de legendarische beklimmingen en proefden de sfeer onder Italiaanse wielerfans die onder het genot van monumentale maaltijden en espresso uren langs de kant staan te wachten om een glimp van de renners op te vangen.

De Ronde van Lombardije wordt dit jaar op zaterdag 15 oktober verreden en is live te zien bij de NOS op Nederland 1. De film Il Lombardia wordt in de week voorafgaand uitgezonden bij de VPRO op Holland Doc 24.


De makers
Regisseur Johannes Sigmond (1974, Arnhem)
is wielerliefhebber pur sang en wellicht beter bekend als singersongwriter Blaudzun. Naast zijn werk als achtergrondzanger en studiomuzikant studeert hij eind jaren negentig Journalistiek. Na de studie werkt hij aan korte documentaires en achtergrondreportages voor o.a. TV Gelderland en ontwikkelt hij zich tot zelfstandig (eind)regisseur en programmamaker. Afgelopen vijf jaar timmert Johannes hard aan de weg als liedjesschrijver en artiest onder de naam Blaudzun. Hij maakt twee albums en ontvangt nationaal en internationaal lovende kritieken. Dat resulteert in 2010 o.a. in een memorabel optreden tijdens Lowlands en een bijna geheel uitverkochte clubtour. Tussen de muzikale bedrijven door werkt Sigmond in diezelfde periode (2003 – 2010) als regisseur en formatontwikkelaar aan verschillende televisieproducties en -series voor o.a. Llink, EO, Avro en KRO. Daarnaast produceert hij videoclips. ‘Il Lombardia’ is de eerste lange documentaire van Johannes Sigmond. Zijn muzikale alter ego Blaudzun tekende voor de soundtrack.

Uitvoerend producent Robert Jan van Noort
Graphic Designer bij Pankra. Gestudeerd aan Royal Academy of Fine Arts The Haque.

Trailer van de documentaire

 Johannes Sigmon / Blaudzun bij DWDDIL LOMBARDIA

€ 15,95


Specificaties


il lombardia credits

  • Producent: Pankra & Polka Dot Jersey
  • Camera: Alexander Gorsen
  • Montage: David Douglas, Johannes Sigmond
  • Beeldbewerking: Kill Your Television
  • Audionabewerking: Fröhlich & Plaisier
  • Mixage: Poul de Haan
  • Originele muziek: Blaudzun
  • Voice-over: Sante Gargano
  • Typografie: Pankra
  • Foto's: Philip van der Ploeg

Twitter