De Muur magazine De Muur magazine De Muur magazine De Muur magazine De Muur magazine

DE MUUR MAGAZINE

Komt in week 10 van de drukker.


Wielrennen – raar woord eigenlijk. Weleens een wiel zien rennen? Volgens de nieuwste editie van het Groot woordenboek van de Nederlandse taal, oftewel de vijftiende Dikke van Dale, is wielrennen ‘hardrijden op de fiets’ en dat klopt meestal wel – wandeletappes niet meegerekend. In 1917 meende Van Dale nog dat wielrennen ‘rennen op de fiets’ was, dus taalkundig gesproken is er de afgelopen honderd jaar wel een zuiverder beschrijving van onze geliefde sport ontstaan.

Deze De Muur, aflevering 52, doet veel aan taal. Bestudeer bijvoorbeeld het woordenboek dat Frank Heinen maakte, zodat het jargon waarvan vooral tv-verslaggevers zich bedienen voor u geen geheimen meer kent. Altijd willen weten wat een ardoisier is en waarom hij overbodig is? Wat er zich afspeelt op de Bietenbrug? Waarom aankomen van alles is, maar níét: arriveren? Wat Renaat ziet en waar Boonen is? Uit welke straat de duvel uit zijn moordgat pist? Het staat allemaal in dit nieuwste woordenboek. Ter nadere verheldering maakte cartoonist Kamagurka er enkele tekeningen bij.


Rik Vanwalleghem legt uit waarom het vooral de schriftelijke wielerverslaggeving was en is die de Ronde van Vlaanderen groot heeft gemaakt, en ook dat is nuttige kennis, zeker nu de honderdste van die Mooiste op het punt van vertrekken staat.


Uiteraard wordt de koers niet vergeten. Met veel plezier maakten schrijvers in deze Muur veel woorden vuil aan Luik-Bastenaken-Luik, de Waalse Pijl, Bordeaux-Parijs en vanzelfsprekend de Ronde van Vlaanderen. En zelfs aan de Tour de Trump, mogelijk de eerste wedstrijd die de naam heeft gedragen van de latere president van de Verenigde Staten. De Ronde van Rutte of de Pijl van Bourgeois? Niet erg waarschijnlijk.


Lidewey van Noord ontdekte verder dat Marzio Bruseghin niet in een zwart gat is beland, maar in de prosecco-productie. In deze Muur wordt er voorgeproefd uit Pellegrina, het boek dat Lidewey samen met onze vormgever Robert Jan van Noort (Pankra) maakte. Het verslag in woord en beeld van een wielerbedevaart door Italië. Het boek wordt uitgegeven door uitgeverij De Muur.


Onze favoriet voor de voorjaarsklassiekers: Peter Sagan, die weleens een belangrijke rol voor de toekomst van het wielrennen kon gaan spelen. Hij trekt nieuwe, jongere kijkers en, niet te vergeten, kijksters. En daar is deze sport, waarin de vernieuwing zich zelden in het tempo van een flitsende demarrage voltrekt, wel aan toe.


Meer kijkers en hopelijk ook meer lezers. Want geloof ons: van lezers krijgt De Muur nooit genoeg.


Veel leesplezier!


John Kroon, Peter Ouwerkerk, Mart Smeets, Bert Wagendorp


 

DE MUUR MAGAZINE

€ 12,50


Specificaties

Auteur: Diversen
Soort: Literair magazine
Afmetingen: 150x15x240 mm
Druk: 1
Taal: Nederlands

Beschikbaarheid

Twitter