De Muur magazine De Muur magazine De Muur magazine De Muur magazine De Muur magazine

DE MUUR MAGAZINE

Lezers, Het valt niet mee nog sympathie te voelen voor Lance Armstrong na alles wat gepasseerd is. Lance Armstrong staat symbool voor alles wat fout was, vies, vuil en verdorven. De gewone wereld zoekt en verenigt alle zonden het liefst in één persoon, de wielerwereld ook.


Michael Boogerd, dé bekennende Nederlander, was veel eerder slachtoffer van ‘het systeem’. En Armstrong wás het systeem. Hij stond aan de basis van ‘de verwording’ van de topsport wielrennen, was verantwoordelijk voor ‘de ondergang ervan’. Hij gaf de walging een gezicht, wás de walging.

Armstrong was al niet populair op de fiets – de mens houdt niet van heersers. Zeker niet van heersers met een grote bek, die alles naar hun hand zetten, die collega’s en vrienden dwingen zich te onderwerpen aan hun bevelen. Toen Armstrong zichzelf ontmaskerde als leugenaar, was hij maandenlang trending topic in de hate mail top-vijf. Hij hoefde nog net niet dood.


‘Kom,’ dacht de Deense journalist Morten Okbo, laat ik eens naar Texas reizen, zien of ik nog een biertje met hem wil drinken. Okbo en fotograaf Jakob Kristian Sørensen verkeerden drie dagen in Armstrongs nabijheid. Het bier smaakte.


Het Engelstalige wielermagazine Rouleur publiceerde hun relaas in twee afleveringen, De Muur presenteert het ongeëvenaarde portret in één keer, in het hart van deze editie. Lance Armstrong, de Lone Star Texaan, eens koning der wildernis, nu opgejaagd wild.


De extreme maar messcherpe Armstrong benoemt waar het in het profwielrennen werkelijk aan schort: realistische keuzes. Illusie dat ‘zijn model’ ooit zal worden omarmd door de gevestigde machten heeft hij overigens nauwelijks.


In deze Muur 48 natuurlijk ook het gouden jubileum van de Amstel Gold Race. Zijn verleden, heden en toekomst. Armstrongs beste klassering in de Gold Race was tweede, in 1999. Hij werd geklopt door Boogerd, dat wel.


Lees en geniet. Achter de fiets zit een heel groot Iets.


John Kroon, Peter Ouwerkerk, Mart Smeets, Bert Wagendorp

DE MUUR MAGAZINE

€ 12,50


Specificaties

Auteur: Diversen
Soort: Literair magazine
Afmetingen: 150x15x240 mm
Druk: 1
Taal: Nederlands

Beschikbaarheid

Twitter