De Muur magazine De Muur magazine De Muur magazine De Muur magazine De Muur magazine

DE MUUR MAGAZINE

Op veldrijden is door de grote heren, die van de klassiekers en de grote ronden, lang neergekeken. Veldrijden was wielrennen met een handicap, gemankeerd wielrennen. Leuk hoor, een beetje in de modder krauten, een stukje hollen, wat keren en draaien in de bochten – maar serieus wielrennen kon je dat niet noemen. Hoe lang duurde het nou alles bij elkaar? Een uur, acht ronden, 25 kilometer, zo klaar.


Maar wie beter kijkt, weet: veldrijden is sprint, achtervolging, afvalling, tijdrit, is techniek en tactiek, is korte heuvels en scherpe afdalingen, is sneeuw, ijsregen, motregen, lentebloesem, late herfst, is afzien en blijven lachen, veldrijden is van alles wat. En nóg wat. Veldrijden is gewoon álles ineen.


En veldrijden is ook: wie kan het best met pech omgaan, wie legt het vlotst een losgeslagen ketting op, wie buigt de derailleur recht, wie rijdt een uur lang het dichtst tegen het rood, tegen zijn wattmax, zijn voxmax? Wie ziet er nog een béétje herkenbaar uit voor de sponsor? Wie trekt finaal zijn truitje recht, wie is aan de streep (n)ooit voor een ander aangezien?


Ik zie Mark de Bruijn de omgeving monsteren. Hij is bezig zijn journalistieke thermometer in te steken voor een Muur-special. Zijn ogen geven voeding en regisseren de rest van zijn zintuigen. Zijn blik kenmerkt verbazing, bewondering, verwondering. Hij is op zoek naar de hartslag van het veldrijden, legt het heden naast het verleden.


Op zijn hoofd draagt hij een petje. Kleptekst: ‘Ik ben de pedalen kwijt’.


Het petje is van Het Nieuwsblad, vandaag de organiserende krant. Kranten organiseren, sponsoren en publiceren om kranten te verkópen – wielersport is nooit anders geweest. Kranten en televisie hebben het veldrijden gemaakt tot wat het nu is. Razend populair. Veldrijden had iets vreemds, iets ontheemds, was een natuurverschijnsel. Veldrijden is nu georganiseerd, massaal sport-entertainment.


Mark de Bruijn leest zijn thermometer af. Betoont respect voor het verleden, wikt het heden, blikt naar de toekomst, registreert en regisseert voor deze winterse Muur zijn verhalen.


Veldrijden is leuker dan je denkt. Het is van een speelse wintertraining uitgegroeid tot een serieuze ‘reis om de wereld’ in de frisse natuur. 


Veel leesplezier!


John Kroon, Peter Ouwerkerk, Mart Smeets, Bert Wagendorp


 

DE MUUR MAGAZINE

€ 12,50


Specificaties

Auteur: Diversen
Soort: Literair magazine
Afmetingen: 150x15x240 mm
Druk: 1
Taal: Nederlands

Beschikbaarheid

Twitter